KALICI KİLO KONTROLU

KALICI KİLO KONTROLU DiyetO

Fazlalıklardan kurtulmak ve kalıcı olmasını sağlamak için diyetisyene başvurmak

Fazlalıklardan kurtulmak ve kalıcı olmasını sağlamak:

Bugüne kadar gözlemlerim ve kendi deneyimlerimde de farkettiğim, bedenimiz “verme” kelimesini sevmiyor. Vermek değil almak istiyor organizmamız. Kilo vermekten söz edince tam tersine vermeyi şöyle bırakın üzerine kilolar bile ekleniyor. Bu durumu tecrübe eden biri olarak “fazlalıklardan kurtulmak” deyince daha yumuşak ve sürdürülebilir kilo kontrolunu sağladığımızı gördüm. Bu nedenle fazlalıklardan kurtulma süreveninde başarılı olmak, devamını sağlamak ve son olarakta sağlıklı hissettiğimiz  kiloda kalıcı olmak ve korumak  daha önemlidir. Sağlıklı hissedilen ağırlığa gelindiğinde diyetisyen tarafından planlanmış beslenme programını ve sporu( artırılan fiziksel aktiviteyi ) bırakarak  eski alışkanlıklarına dönmek daha fazla ağırlık kazanmaya neden olmaktadır. Planlanmış diyet (sağlıklı beslenme) listelerini; geçici bir program olarak görmek, arzu edilen kiloya gelindiğinde de eski yaşam alışkanlıklarına dönmek kişiyi bıkkınlığa sokacaktır. Tekrar kazanılan kilolar yeni diyet programlarına başlamaya ve kısır döngüye sebep olacaktır. Diyetler ya da sağlıklı beslenme listeleri dönemsel değil yaşam boyu sürdürülecek beslenme tarzı haline gelirse ömürlük çözüme kavuşulabilir. Yani hiçbir diyet kalıcı ağırlık kaybı sağlamayaz, kalıcı olan beslenme programınızı ( diyetinizi) kalıcı kılmanızdır. Bunun için;

1-Diyetisyen Kontrolünde Kilo Vermeye Özen Gösterin.

internet üzerinden,  arkadaşlarınızdan kilo verme üzerine birçok diyet ve tavsiyeye ulaşabilirsiniz. bilinçsizce hazırlanan bu tarz listeler kilo verdirmek yerine vücudunuza farklı zararlar verebildiği gibi kilolarınızın daha fazla artmasına, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olabilir. Bu yüzden zayıflamaya karar verdiğinizde DİYETİSYEN kontrolünde; yaşam şeklinize, uyku saatlerinize, yaşınıza, kilonuza ve cinsiyetinize göre ayarlanmış, yaşam tarzınıza hitap eden, İhtiyaçlarınızı karşılayan, size özel hazırlanmış bir diyet listesiyle zayıflayın.

2-Gerçekten Karar Verdiğinize Emin Olun:

Fazlalıklardan kurtulma; uzun soluk ve sabır isteyen bir süreçtir. Bunun için kararlık gerekir. Hedefinize ulaşıp, başarılı olabilmeniz bu sürece kesin karar verdiğinizde çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle istekli-kararlı olduğunuzda programa başlayın.

3-Uzun süreli ve kalıcı değişiklikler yapın: Yaşam şeklini, beslenme alışkanlıklarını değiştirmemek, tek yönlü beslenme listeleri, diyetisyen tarafından planlanmamış diyetler gibi bilimden uzak listeler kalıcı kilo kontrolünü sağlayamaz. Yaşam şeklinizle ilgili olarak yapacağınız kalıcı değişiklikler, ideal kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Beyaz ekmeği hayatınızdan çıkartıp yerine tam buğday ekmek tüketmeye çalışmak, ara öğün yapmayı kural haline getirmek ( ikindi ara öğününü atlamayın), sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye çalışmak, kendi beslenme sisteminizi tanıyarak 3 ana, en az 2 ara öğün şeklinde planlamak, şekerli ve yüksek yağlı besinleri hayatınızda çıkartmak, porsiyon kontrolünüze dikkat etmek tekrar kilo almak gibi can sıkıcı noktalara gelmenizi engelleyecektir.

4-Fazlalıklardan kurtulmak ve devamını sağlamak için spor yapmak:

 Kilo vermek için spor yapmak ve istenilen kiloya ulaşıldığında sporu bırakmak, hızla başa dönmenize neden olur. Bu nedenle sürdürebilen sporlar tercih etmeye çalışmak, sağlıklı olduğunuz (ideal) kilonuza geldiğinizde ve sonrasında da kilo kontrolü için her gün 30-40 dk veya haftada 3 gün 50-60 dk  (haftada toplam 135 saat) spor yapmayı ihmal etmemek yerinde bir davranış olur.

 5-Kilo kontrolunu sağlamak:

Gün içinde fazla miktarda yediğinizi düşündüğünüz, kaçamak yaptığınızda paniklemeden, ümitsizliğe kapılmadan sürece devam etmek doğru olacaktır. Bu durumu diğer öğünde daha az yiyerek veya egzersizi arttırarak dengeleyebilirsiniz. Öğünlerinizi dengelemeye çalışın. Önemli olan diyet sürecinde de, sonrasında da bu dengeyi kurabilmektir. Sağlıklı ideal kilonuza ulaştıktan sonra da haftada 1 gün aç karnına, iç çamaşırlarınızla tartılın ve kilonuzu not edin.

 6-Besin Seçimlerinin Sizin İçin Uygun Olmasına Dikkat Edin:

Diyet listeleri (sağlıklı beslenme listeleri) erişilebilir ve maddi imkânlarınıza uygun besinlerden oluşmalıdır. Bu, listenizin uygulanabilirliği açısından önemli bir etmendir. Katı kuralları olan, yaşam şeklinize uymayan listeleri uygulamak, bir süre sonra sizi zorlar ve programı yarıda bırakmanıza neden olur. Her diyetin belli oranlarda esneklik payının olması gerekir. İstekleriniz ve içinde bulunduğunuz şartlara göre listenizi planlayan diyetisyeninizle yaptığınız görüşmeler sayesinde çözülebilir.

 7-Hedef Kilonuzu Belirleyin:

Sağlıklı olduğunuz kiloya ulaşmak için  küçük hedefler koyarak ilerleyin. Haftada 0,5-1 kg veya ilk bir ay için 4-5 kg fazlalığı uğurlamak normal miktarlardır. Koyduğunuz hedefe ulaşınca kendinizi ödüllendirin. Böylece hayal kırıklığına uğramadan, daha emin adımlarla ilerlemiş olursunuz.

 8-Diyetisyen Görüşmelerini Atlamayın:

Motivasyonunuz ne kadar yüksek olursa, başarınız da o kadar artar. Bu nedenle diyetisyeninizle sık sık iletişim halinde olun ve kontrol günlerinizi aksatmayın.

9- Fazlalıklardan kurtulma yolculuğunda “DiyetO”dan destek alın. :)